Email

contact@deschidemlumea.ro

Program de funcționare

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

O bună comunicare în relația de cuplu nu înseamnă că nu există probleme sau că partenerii sunt întodeauna de acord în opiniile lor. Cuplurile care își doresc o relație de calitate lucrează constant la ea.

Iată câteva sugestii pentru a avea o comunicare clară:

Evită cuvintele critice: “ești inutil(ă)”, “ nu esti bună de nimic”, “ești egoist(ă).

Evită acuzațiile generalizate: “ești prost/proastă”, “ești nebun/nebună”.

Evită mesajele acuzatoare: “ nu ești niciodată acasă”, „nu mă întrebi ce vreau”.

Evită să aduci evenimente din trecut atunci când ești furios/ furioasă. În momentul acela referințele din trecut sunt transformate în armă și nu într-o sursă de lămurire.

Evită comparațiile negative. Singurul lor rol este să pedepsească și să atace, iar partenera/partenerul se va simți respins.

Evită amenințările: “Dacă pleci în oraș, nu te aștepta să mă găsești când te întorci.”

Descrie ceea ce simți, folosind cuvinte clarificatoare și să îți menții vocea cât mai aproape de tonalitatea normală: “ Simt nevoia sa fim apropiați”, “Mă simt rănit/rănită”.

Menține un limbaj corporal receptiv. Menține contactul vizual, încuviințează în timp ce asculți, apleacă-te ușor în față, menține o expresie facială relaxată.

Folosește mesaje complete. Spune ceea ce observi fără să critici sau să deduci: “Ideea mea era….”, “ Bănuiam că….”, “ După cum am văzut situația…”.

Exprimă-ți nevoile. Nimeni nu poate ști ce îți dorești dacă nu spui cu voce tare: “ Ma simt groaznic. Ai vrea sa faci tu….”, “ Am nevoie să stau o oră singur/singură.”

Elena Andrei

Articole recomandate